• English version
Din istoricul Uniunii Cineastilor din Romania

    In anul 1963, din initiativa unor cineasti ca:Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Calinescu, Mircea Dragan s.a. a fost infiintata Asociatia Cineastilor din Romania . In primavara anului 1990, cineastii s-au reunit intr-o Adunare generala extraordinara prin care s-a hotarat transformarea Asociatiei Cineastilor in Uniunea Cinestilor din Romania cu statutul si structura actuala. Primul presedinte a fost Victor Iliu, urmat de Ion Popescu Gopo, ambii regizori de film si de acad. Mihnea Gheorghiu- scenarist

    Uniunea Cineastilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala, cu personalitate juridica, constituita in vederea protejarii activitatii de creatie si profesionale, a intereselor materiale si morale ale cineastilor din Romania. Este un organism autonom, excluzand orice ingerinta a administratiei de stat. Uniunea are peste 1200 de membri (titulari, asociati si membri de onoare romani si straini),fiind alcatuita din asociatii reprezentand profesiile de baza ce concura la realizarea filmului. Organismele de conducere ale Uniunii sunt: Adunarea generala a cineastilor, Consiliul si Comitetul Director.

    Inca de la infiintare Uniunea s-a preocupat de sprijinirea membrilor sai atat din punct de vedere profesional cat si al protectiei sociale. Din numeroasele initiative si activitati putem enumera: participarea la elaborarea unor proiecte de legi cum ar fi: Legea privind integrarea cineastilor in sistemul asigurarilor sociale de stat, Legea timbrului cinematografic, Norme pentru asigurarea asistentei medicale in sistemul ambulatoriu si de spitalizare, acordarea de ajutoare sociale periodice, cat si legile de organizare si functionare ale Centrului National al Cinematografiei, Legea dreptului de autor, Legea audiovizualului in Romania; in paralel, Uniunea s-a ocupat de marcarea marilor momente aniversare ale cinematografului mondial si national, valorificarea si promovarea creatiei cinematografice romanesti prin premii, organizarea de sesiuni academice si profesionale, sprijinirea invatamantului superior de film si televiziune, emisia de medalii jubiliare si lansarea unui program editorial de carti dedicate unor personalitati ale filmului romanesc.

    Uniunea Cineastilor din Romania dispune de o sala de cinematograf utilata cu aparatura performanta - cinema Studio- ce ocupa un loc insemnat in circuitul national de exploatare a filmului si in care cineastii nostri au posibilitatea sa-si prezinte filmele in premiera sau avant premiera. De asemenea, aici au loc gale ale filmelor straine si alte manifestari cinematografice, dintre care cel mai important ramane Festivalul Filmului European - prilejuit de anivesarea anuala a Zilei Europei - 9 Mai. Uniunea a vegheat ca repertoriul comercial al acestui cinematograf sa aiba un caracter pronuntat cultural, cu o deschidere accentuata catre tineret si in special cel studios. Uniunea Cineastilor din Romania face parte din Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori, constituita din Uniunea Arhitectilor, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor,Uniunea Teatrala din Romania.