• English version


Să fie un An Nou bun și rodnic!
Să fie un an cu filme care să certifice prestigiul cinema-ului românesc!
Premierele să fie găzduite de Cinema Studio Corso! Nu este o urare. Nu este o speranță deșartă. Este o certitudine. Vă promit!
Să existe solidaritate și respect în breasla cineaștilor!
Să prețuim valorile, să privim cu atenție către tinerii cineaști și să ne bucurăm pentru fiecare succes!
Sunt urări și gânduri bune pe care le transmit acum, în aceste zile de sărbătoare, cu sinceritate și cu credința în spiritul de echipă ce animă nu doar realizarea unui film, ci și strategia unei uniuni de creatori.
Vă mulțumesc pentru că în anul 2018 ați fost alături de echipa UCIN.
Vă mulțumesc și pentru că în 2019 sunt convins că ne veți fi alături!

De fiecare dată, la trecerea dintre ani adunăm toate gândurile bune, toate vorbele meșteșugite, urăm sănătate și bucurie, trimitem lumină din suflet și sperăm...da, sperăm să avem un an mai bun! Nu știu cum va fi anul 2018? Dacă va fi bun sa nu! știu însă că există multe filme interesante care vor avea premiera începând cu ianuarie.

Mai știu că multe dintre aceste filme vor fi selectate în mari competiții internaționale! Unii mi-ar spune „ pe ce te bazezi?” sau mi-ar sugera să schimb fraza : „sper că multe din aceste filme...”. In ceea ce privește valoarea filmului românesc eu am însă certitudini nu speranțe!

Unde am însă speranțe pentru 2018?

Am speranța că va exista SALA DE CINEMA. Adică Studio-Corso. Am speranța că vom inaugura Muzeul filmului (mai toate țările lumii au un muzeu) unde vizitatorii vor găsi fotografii, scenarii-manuscris, costume din filme, afișe...

Am speranța că principala țintă a creatorilor filmului românesc va fi publicul. Sper ca anul 2018 să aducă mult mai mulți spectatori. Mai am speranțe...poate deșarte...că Bulevardul Elisabeta va redeveni Bulevardul filmului!

La toate aceste speranțe se adaugă, din nou, certitudini! Am certitudinea că uniunea noastră înseamnă o mare familie și ca în orice familie trebuie să existe respect și considerație. Pentru că, fiecare membru al acestei familii a făcut ceva pentru filmul românesc. Așa cum am certitudinea că anul 2018, an al Centenarului va pune la loc cuvenit adevărul istoric și tot la loc cuvenit valorile culturale.

Să întâmpinăm Noul An cu certitudini și speranțe! La mulți ani!

Laurențiu Damian

Mulțumesc cineaștilor care m-au ales în fruntea lor pentru încă un mandat. Este o dovadă de încredere și de recunoaștere pentru ceea ce am încercat să întreprind în Uniunea noastră.Acest al doilea mandat va aduce noi responsabilități. Proiecte pe care cineaștii trebuie să le promoveze. Impreună! Am candidat având o dorință : să continuăm împreună ! Să rămânem împreună.

Să putem inaugura cât mai curând Cinema Studio-Corso.Să avem un festival internațional de film la București.

Să concepem proiectul unui Muzeu al filmului românesc pentru că încă mai există dovezi palpabile care să asigure nu doar o privire nostalgică ci reperele care au creat și dezvoltat o cinematografie.

Dovezile nu sunt puține: scenarii, obiecte, trofee, afișe, fotografii, filme nevăzute de ani și ani, filme cenzurate, portretele unor mari cineaști...Un muzeu al filmului va însemna deschiderea unor depozite unde zac uitate piese de mobilier, unde vom găsi costume fastuoase aruncate în saci sau, scotocind în arhivă unde vom descoperi zeci de filme care așteaptă recondiționarea .

Apoi vom aduna cărți, dicționare și trofee importante donate de creatori.

Memoria filmului românesc depinde doar de noi! Sala de cinema va deveni nu doar o sală de vizionare, ci o sală de prezentare a unui spectacol cinematografic.

Un festival internațional la București va prezenta nu doar zona ficționară ci și genuri cinematografice de multe ori absente în difuzare: filmul documentar, filmul de animație, filmul experimental.

Aș vrea să mulțumesc de fiecare dată cineaștilor nu doar pentru un vot de încredere ci pentru un proiect realizat la care să contribuim. In felul acesta, respectând publicul, respectând tradiția, recunoscând modernitatea și valoarea cinema-ului actual...în felul acesta ne respectăm pe noi!