English

A APARUT REVISTA "FILM" NR 1 / 2017

Noul număr al revistei consacră un grupaj consistent evaluării producției cinematografice a anului trecut, Remember 2016. Deși paginile sale reunesc părerea unor critici din generații diferite, se impune observația comună că ceva s-a schimbat și se schimbă vizibil în estetica și problematica filmelor noastre. Așa cum semnalează editorialul, dar și alte texte ale ediției, se evadează, mai mult sau mai puțin spectaculos, din paradigma realist-minimalistă, se înmulțesc filmele de gen sau mai dispuse la concilierea cu convențiile genurilor. Cinematograful nostru pare, la ora aceasta, deschis mai multor abordări stilistice, mai multor interpretări ale trecutului și prezentului, mai multor moduri de producție. Cineaștilor din primul val de înnoire li se adaugă nume noi, de regizori școliți în România sau pe alte meridiane. Articolele și cronicile descriu și interpretează vizibilul proces de diversificare.

Revenirea (prin 6,9 pe scara Richter de Nae Caranfil) a unui gen aparent desuet, filmul muzical, a inspirat dosarul tematic Filmul muzical românesc, ale cărui texte îi examinează antecedentele, reușitele și nereușitele.

Interviurile numărului au ca protagoniști pe regizorul (Călin PeterNetzer) și actrița (Diana Cavallioti) filmului românesc selectat și premiat la ediția recentă a Festivalului de la Berlin, Ana, mon amour și pe Margareta Pâslaru, vedeta unor importante filmelor muzicale românești.

Ca în fiecare număr, festivalurilor importante li se acordă o atenție specială, de data aceasta beneficiarele fiind Festivalul Filmului Românesc de la Lisabona,Festivalul Internațional al Filmului de la Rotterdam, Festivalul Internațional al Filmului Documentar de la Amsterdam, CineMAiubit, Festivalul Internațional al Filmului de la Mediaș .

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Mihai Fulger, Cristina Corciovescu, Laurențiu Damian, Angelo Mitchievici, Doru Pop , Călin Căliman,Cristian Tudor Popescu, Anca Ioniță, Irina Trocan, Elena Dulgheru, Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Călin Stănculescu, Luminița Comșa, Irina Budeanu,Bianca-Olivia Niță.


RADU GABREA

Personalitate marcantă a filmului românesc și european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul "Dincolo de nisipuri" , emigrând în Germania în 1974.
După 10 titluri de filme de scurtmetraj, documentare, seriale tv, ficțiune, realizate în România, RADU GABREA semnează 8 filme in Germania, majoritatea cu mare audiență și succes internațional ("Un bărbat ca Eva", "Secretul peștelui de gheață", "Rosenemil - o tragică iubire"). Revenit în țară, RADU GABREA contribuie decisiv la noua legislație privind cinematografia națională.
Președinte al ONC, producător de film RADU GABREA realizează numeroase documentare consacrate entității culturale evreiești și holocaustului din România.
Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în țară și în străinătate. Cineastul, doctor în audiovizual cu teza "Werner Herzog și mistica renană" premiată de UCIN în 2004. A creat Festivalul Internațional de Film European de la Mediaș.
După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru și operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei românești și europene.
A fost distins de către Președintele Germaniei cu "Crucea Germană de Merit"
Cultura românească suferă o enormă pierdere prin plecarea lui RADU GABREA".

Trupul neinsufletit al regizorului Radu Gabrea va fi depus sâmbătă 11 februarie, între orele 11 - 16:30, la Teatrul Nottara pentru un ultim rămas bun.

Inmormântarea va avea loc duminică 12 februarie ,orele 14.00 la Cimitirul Bellu.

Sincere condoleanțe familiei indoliate.


Comunicat - Premiile UCIN pentru anul 2016

Uniunea Cineastilor va acorda premiile sale anuale la sfarșitul lunii aprilie a.c. pentru producțiile ce au avut premiera in cursul anului 2016.

Pentru jurizare se pot inscrie filme de lung metraj: ficțiune și documentar, scurt/mediu metraje ficțiune, scurt metraj documentar, filme de animație, inclusiv coproducții realizate cu fonduri majoritar romanești. Filmele trebuie să fi avut premiera in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

Menționăm că un autor poate fi inscris cu o singură producție.

Înscrierile se fac in perioada 9 - 27 februarie 2017. Atașat se află formularul de înscriere pe care vă rugăm să il completați și să îl depuneți, impreună cu copiile filmului la sediul UCIN ( 5 DVD-uri). De asemenea, vă rugăm să depuneți la sediul UCIN și câte un demo al filmului sau un set de imagini reprezentative

La ediția din acest an vor fi două jurii: unul de nominalizări compus din critici și istorici de film, membri ai Uniunii Cineaștilor și juriul ediției actuale format din personalități ale lumii culturale românești.