English

A APARUT REVISTA "FILM" NR 1 / 2018

Noul număr al revistei „Film” dedică un grupaj consistent bilanțului anului trecut, „Remember 2017”. Nouă critici au răspuns invitației de a evalua producția românească recentă și starea industriei noastre, cu puțin înainte de anunțarea premiilor anuale cele mai importante, UCIN și Gopo. Chiar dacă nu au lipsit premiile internaționale, ele nu au egalat în prestigiu trofeele din 2016. Totuși, nu se poate vorbi pe un ton pesimist despre 2017, pentru că am asistat la debuturi notabile și la înnoiri în domeniul documentarului și animației.

Interviurile ediției au drept protagoniste, la rubrica Prim-plan, două actrițe în plină ascensiune: Olimpia Melinte și Diana Cavaliotti. Eseul lui Angelo Mitchievici „Preoți și preoție în filmul românesc de după 1989” intensifică interesul rubricii „Reflecții critice”. Numărul include reportaje despre festivaluri internaționale și naționale: Berlinala, festivalurile de la Cairo, Rotterdam, Pordenone, CineMAiubit, Festivalul filmului nordic de la București. Nu lipsesc rubricile „Cronica filmului”, „Cartea de cinema”, „Redescoperiri”.

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Laurențiu Damian, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Călin Căliman, Cristian Tudor Popescu, Anca Ioniță, Doru Pop, Titus Vîjeu, Luminița Comșa, Dinu-Ioan Nicula, Irina Trocan, Andrea Chiper, Georgiana Mușat.


A APARUT REVISTA "FILM" NR 4 / 2017

Noul număr al revistei "Film" începe cu un bilanț provizoriu al anului care tocmai se încheie, unde 2017 în cinematograful românesc nu îndeamnă la concluzii triumfaliste. Pentru că, așa cum subliniază editorialul Danei Duma, deși avem o producție oarecum predictibilă, cu aproximativ 20 de titluri de lungmetraje, în termeni industriali nu prea putem să ne lăudăm. Și asta pentru că "cifra e încă mult mai mică decît premierele anuale dinainte de 1990, iar, dacă ne uităm la dimensiunea exploatării cinematografice, numărul în scădere vertiginoasă al sălilor de cinema ne îndeamnă spre raftul cu autodepresive."

Din fericire, frustrările de acest fel sunt compensate de filmele foarte bine primite în festivalurile internaționale și lansate în ultimul trimestru, cărora le sunt consacrate comentarii la rubrica Cronica filmului. Iar proaspăt premiatul la San Sebastian, actorul Bogdan Dumitrache, este protagonistul rubricii Prim-plan. Alte interviuri au ca interlocutori pe actrița Ana Ciontea și pe criticul francez Joachim Lepastier.

Dosarul numărului, "Primul Război Mondial în filmul românesc" pornește de la ideea că "filmul de ficțiune românesc s-a născut purtând uniforma filmului de război" și reunește articole dedicate unor producții pe această temă realizate în majoritate înainte de Revoluție și aflate printre preferatele publicului de la noi. Dosarul deschide discuția despre construcția României moderne, care va continua în 2018, anul Centenarului României Mari.

Numărul include multe reportaje despre festivalurile internaționale ale toamnei (Valladolid, Limassol, Toronto, Salonic, Astra, Ljubljana, Les films de Cannes a Bucarest, etc.Nu lipsesc rubricile Cartea de cinema, Redescoperiri și Sala de cinema.

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Laurențiu Damian, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Călin Căliman, Cristian Tudor Popescu, Anca Ioniță, Magda Mihăilescu, Titus Vîjeu, Luminița Comșa, Dinu-Ioan Nicula, Andra Petrescu, Georgiana Mușat, Emil Stanciu.


A APARUT REVISTA "FILM" NR 3 / 2017

Noul număr al revistei "Film" reflectă intensificarea accelerată a evenimentelor cinematografice odată cu venirea toamnei. Așa cum observă Dana Duma în Editorial, "cinefilii (mai ales cei bucureșteni) nu știu ce să aleagă între două festivaluri (mereu apar unele noi) care au loc în același timp, între o nouă producție românească și una americană de interes". Noilor titluri autohtone lansate recent precum și unor festivaluri internaționale în care cineaștii noști au strălucit (Karlovy Vary, Sarajevo,San Sebastian, Locarno) și naționale (American Independent Film Festival, Festivalul Filmului Central European de la Timișoara, Anonimul) le sunt consacrate numeroase pagini ale revistei.

Cum însă este din ce în ce mai evident că numeroasele evenimente nu au destul loc și destule ecrane pentru a satisface așteptările și nevoile publicului, dispariția și declinul sălilor de cinema fac obiectul dosarului ediției: "La film, în oraș: un mod de viață". Grupajul a fost inspirat de inițiativa Asociației Pro Cultura pentru o istorie a civilizației universale de a analiza și problematiza dispariția principalelor săli de cinema în București printr-un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acesta a inclus expoziția de la Palatul Șuțu "București, 100 de ani de modernitate", conferința "Sala de cinema în oraș", urmate de dezbateri și proiecții la Cinemateca Română. Dosarul revistei noastre cuprinde texte care prezintă istoria sălilor de cinema ale Bucureștilor dar abordează tematica propusă de proiectul CineBucurești și din alte unghiuri, propun contrextualizări și detalieri ale acestui subiect de importanță culturală strategică.

Interviurile numărului îi au drept protagoniști pe Denitza Bantcheva, criticul francez care a însoțit la TIFF Retrospectiva Jean-Pierre Melville, și pe actorii Iulia Lumânare și Gabriel Spahiu. În afară de TIFF, căruia i se consacră mai multe comentarii, rubrica Festivaluri analizează tendințele estetice relevate de recentele ediții ale altor competiții internaționale: Cannes, Farjmi Teheran, Bucharest International Experimental Film Festival, One World Romania, Cinepolitica.

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu,Laurențiu Damian,Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Călin Căliman, Cristian Tudor Popescu, Anca Ioniță, Irina Trocan, Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Călin Stănculescu, Cătălin Olaru, Luminița Comșa,Andreea Pătru.


A APARUT REVISTA "FILM" NR 2 / 2017

Noul număr al revistei "Film" consacră dosarul său tematic, "Ce filme vedem?", efectelor digitalizării accelerate a audiovizualului asupra spectacolului cinematografic. Cum s-au schimbat practicile de consum și raportul dintre filmele hollywoodiene și europene în repertoriu? Cum se modifică gustul spectatorilor și canonul estetic? Iată câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă textele cuprinse în dosar. Efectele noii vârste digitale sunt mai complicate decât par, după cum sugerează editorialul Danei Duma: "Ne-am obișnuit de mult cu proiecția lipsită de bâzâitul derulării peliculei de 35 mm și și cu mirosul de pop corn din sălile de la mall. Nu ne putem obișnui însă cu imaginea cinematografelor abandonate din București și din țară, care se ruinează deprimant sub ochii noștri. Repertoriul cinematografic își subțiază pe zi ce trece oferta de filme autohtone și europene și asta nu ne poate lăsa indiferenți."

La rubrica Eveniment sunt comentate cele două gale unde s-au acordat premiile majore pentru producția cinematografică a anului 2016: Gala UCIN și Gala Premiilor Gopo.

Numărul cuprinde ample interviuri cu Șerban Pavlu, recent premiat la Sarajevo și protagonistul apreciatului serial Umbre și cu Tudor Aaron Istodor, interpretul rolului principal din Fixeur, candidatul României la Oscarul pentru film străin.

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Mihai Fulger, Cristian Tudor Popescu, Angelo Mitchievici, Doru Pop, Călin Căliman, Anca Ioniță, Irina Trocan, Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Călin Stănculescu, Luminița Comșa, Dinu-Ioan Nicula, Andra Petrescu, Irina Budeanu.


Comunicat al regizorului Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România
Având în vedere că în spațiul public s-a vehiculat numele Uniunii Cineaștilor din România și numele meu, cred că se cuvine să fac unele precizări cu privire la poziția mea în calitatea pe care o am. Nu numai de președinte, ci și de cineast. În nici un moment nu am pus la îndoială utilitatea OUG 91 din 2016. Am cerut revizuirea unui articol cu privire la Arhiva Națională de Filme, art. 7 " Arhiva Națională de Filme funcționează ca instituție publică de cultură de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii"și un altul (57) legat de dreptul de proprietate intelectuală. Articolul 7 mi s-a părut nefuncțional, iar articolul 57, confuz. Eu personal nu am dorit abrogarea, iar dacă semnătura mea pe un document spune altceva decât am dorit, acest lucru s-a datorat unei confuzii pe care mi-o asum.

Mi-am dorit o dezbatere în comisiile de specialitate nu doar o vizită formală care a avut loc, o dezbatere care să cuprindă mai mulți cineaști. Mai multe opinii. Legea cinematografiei din 2005 a suferit prea multe modificări fiind în multe articole anacronică cu realitatea cinema-ului de astăzi. Nu s-a abrogat nici măcar OUG prin care Arhiva Națională de Filme face parte din structura Institutului de Film, propus de Ministerul Culturii acum câțiva ani. Își mai amintește cineva despre această ordonanță? Este neabrogată! Se spune într-un comunicat: "respingerea Ordonanței va însemna, de asemenea, anularea independenței acordate Arhivei Naționale de Filme". Vorbim despre independență sau despre subordonare în cadrul unei posibile direcții din Ministerul Culturii și Identității Naționale ( Patrimoniu)? Eu cred că după aceste confuzii și interpretări subiective este bine să ne aplecăm cu atenție asupra OUG 91 din 2016 într-o dezbatere reală și constructivă. Îmi exprim speranța că Președintele României Klaus Werner Iohannis va retrimite legea în Parlamentul României la Comisia de cultură a Camerei Deputaților și acolo cineaștii să fie chemați să își expună punctele de vedere.

Vă mulțumesc.
Laurențiu Damian, regizor
Președintele Uniunii Cineaștilor din România


Comunicat UCIN - Alegerea președintelui - 8 mai 2017

Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) anunță organizarea Adunării generale pentru alegerea președintelui, în data de 8 mai 2017, ora 10.00 în sala Teatrului de revistă Constantin Tănase, Calea Victoriei nr.33.
Datorită lipsei spațiului (indisponibilitate sala Teatrului și a sălii cinematografului Studio), Adunarea se va relua după un interval de timp, în aceeași zi, cu numărul membrilor prezenți.

DEPUNERE DE CANDIDATURA

Stimați colegi cineaști,

Subsemnatul prof.univ.dr., regizor Laurențiu Damian, președinte în exercițiu al Uniunii Cineaștilor, vă anunț depunerea candidaturii mele în funcția de președinte pentru al doilea mandat. La baza acestei decizii stă activitatea mea neîntreruptă în Uniunea Cineaștilor, începând cu anul 1990 și până în prezent, perioadă în care am avut funcții de răspundere atât în cadrul Asociației Regizorilor de Film, cât și în cadrul Uniunii Cineaștilor: secretar adjunct al Asociației Regizorilor de Film, secretar al Uniunii Cineaștilor, membru în Consiliul Uniunii Cineaștilor, membru în Comitetul Director și Președinte al Uniunii Cineaștilor, pe un mandat de 4 ani.

În perioada cât am fost Președinte al Uniunii Cineaștilor mi-am onorat mandatul și mi-am îndeplinit obiectivele propuse în planul managerial. Uniunea Cineaștilor a progresat enorm în ceea ce privește vizibilitatea și s-a implicat în mod constant în toate evenimentele cinematografice. În timpul mandatului meu uniunea a sprijinit festivaluri naționale și internaționale de film care au avut loc în România, a organizat gale și manifestări cinematografice la cinema Studio, devenită una din cele mai moderne și performante săli, a înființat revista Film, o editură și revista on-line AaRC (All About Romanian Cinema).
În mandatul meu au fost premiate și onorate mari personalități ale cinematografului românesc și internațional. Tineri cineaști au venit ca membri asociați și titulari în uniunea noastră. Prezența regizorilor și criticilor de film a fost permanent susținută de uniune. Închiderea cinematografului Studio a constituit un moment dificil, fiindcă a întrerupt politica managerială privind imaginea uniunii noastre, dar cât de curând va fi inaugurat cinematograful Studio-Corso și avem deja programate pentru perioada de toamnă festivaluri și evenimente importante.
Îmi depun candidatura la funcția de Președinte al Uniunii Cineaștilor pentru a continua și îmbunătății activitatea în Uniune considerând că, dacă îmi veți încredința acest al doilea mandat, putem împreună să realizăm performanțe care să aducă prestigiu și respect întregii bresle.

Cu mulțumiri,
Prof.univ.dr. Laurențiu Damian


A APARUT REVISTA "FILM" NR 1 / 2017

Noul număr al revistei consacră un grupaj consistent evaluării producției cinematografice a anului trecut, Remember 2016. Deși paginile sale reunesc părerea unor critici din generații diferite, se impune observația comună că ceva s-a schimbat și se schimbă vizibil în estetica și problematica filmelor noastre. Așa cum semnalează editorialul, dar și alte texte ale ediției, se evadează, mai mult sau mai puțin spectaculos, din paradigma realist-minimalistă, se înmulțesc filmele de gen sau mai dispuse la concilierea cu convențiile genurilor. Cinematograful nostru pare, la ora aceasta, deschis mai multor abordări stilistice, mai multor interpretări ale trecutului și prezentului, mai multor moduri de producție. Cineaștilor din primul val de înnoire li se adaugă nume noi, de regizori școliți în România sau pe alte meridiane. Articolele și cronicile descriu și interpretează vizibilul proces de diversificare.

Revenirea (prin 6,9 pe scara Richter de Nae Caranfil) a unui gen aparent desuet, filmul muzical, a inspirat dosarul tematic Filmul muzical românesc, ale cărui texte îi examinează antecedentele, reușitele și nereușitele.

Interviurile numărului au ca protagoniști pe regizorul (Călin PeterNetzer) și actrița (Diana Cavallioti) filmului românesc selectat și premiat la ediția recentă a Festivalului de la Berlin, Ana, mon amour și pe Margareta Pâslaru, vedeta unor importante filmelor muzicale românești.

Ca în fiecare număr, festivalurilor importante li se acordă o atenție specială, de data aceasta beneficiarele fiind Festivalul Filmului Românesc de la Lisabona,Festivalul Internațional al Filmului de la Rotterdam, Festivalul Internațional al Filmului Documentar de la Amsterdam, CineMAiubit, Festivalul Internațional al Filmului de la Mediaș .

În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Mihai Fulger, Cristina Corciovescu, Laurențiu Damian, Angelo Mitchievici, Doru Pop , Călin Căliman,Cristian Tudor Popescu, Anca Ioniță, Irina Trocan, Elena Dulgheru, Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Călin Stănculescu, Luminița Comșa, Irina Budeanu,Bianca-Olivia Niță.


RADU GABREA

Personalitate marcantă a filmului românesc și european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul "Dincolo de nisipuri" , emigrând în Germania în 1974.
După 10 titluri de filme de scurtmetraj, documentare, seriale tv, ficțiune, realizate în România, RADU GABREA semnează 8 filme in Germania, majoritatea cu mare audiență și succes internațional ("Un bărbat ca Eva", "Secretul peștelui de gheață", "Rosenemil - o tragică iubire"). Revenit în țară, RADU GABREA contribuie decisiv la noua legislație privind cinematografia națională.
Președinte al ONC, producător de film RADU GABREA realizează numeroase documentare consacrate entității culturale evreiești și holocaustului din România.
Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în țară și în străinătate. Cineastul, doctor în audiovizual cu teza "Werner Herzog și mistica renană" premiată de UCIN în 2004. A creat Festivalul Internațional de Film European de la Mediaș.
După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru și operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei românești și europene.
A fost distins de către Președintele Germaniei cu "Crucea Germană de Merit"
Cultura românească suferă o enormă pierdere prin plecarea lui RADU GABREA".

Trupul neinsufletit al regizorului Radu Gabrea va fi depus sâmbătă 11 februarie, între orele 11 - 16:30, la Teatrul Nottara pentru un ultim rămas bun.

Inmormântarea va avea loc duminică 12 februarie ,orele 14.00 la Cimitirul Bellu.

Sincere condoleanțe familiei indoliate.


Comunicat - Premiile UCIN pentru anul 2016

Uniunea Cineastilor va acorda premiile sale anuale la sfarșitul lunii aprilie a.c. pentru producțiile ce au avut premiera in cursul anului 2016.

Pentru jurizare se pot inscrie filme de lung metraj: ficțiune și documentar, scurt/mediu metraje ficțiune, scurt metraj documentar, filme de animație, inclusiv coproducții realizate cu fonduri majoritar romanești. Filmele trebuie să fi avut premiera in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

Menționăm că un autor poate fi inscris cu o singură producție.

Înscrierile se fac in perioada 9 - 27 februarie 2017. Atașat se află formularul de înscriere pe care vă rugăm să il completați și să îl depuneți, impreună cu copiile filmului la sediul UCIN ( 5 DVD-uri). De asemenea, vă rugăm să depuneți la sediul UCIN și câte un demo al filmului sau un set de imagini reprezentative

La ediția din acest an vor fi două jurii: unul de nominalizări compus din critici și istorici de film, membri ai Uniunii Cineaștilor și juriul ediției actuale format din personalități ale lumii culturale românești.