www.ucin.ro


A aparut Revista "FILM" nr 5/2015

În urmă cu 25 de ani, când apărea, în formă de ziar, revista "Film"(a cărei primă serie s-a întrerupt dupa două numere), Victor Rebengiuc dorea noii publicații "să îmbine informația cu seriozitatea teoretică". Noua serie a "Filmului", lansată în 2013, la aniversarea a 50 de ani de la înființarea UCIN, și-a asumat obiective care sunt rezumate foarte bine în spusele domnului Rebengiuc. Ajunsă la a zecea ediție, revista propune un fel de bilanț rezumând sumarele numerelor precedente dedicate, în principal, artei și industriei cinematografice din România.
Revista apare, din păcate, într-un context prea puțin fast și, așa cum subliniază editorialul semnat de Dana Duma: " Ar trebui să sărbătorim 120 de cinema, care se împlinesc oficial la 28 decembrie. Dar tocmai pentru că la această dată ne amintim de primul spectacol cinematografic cu publicul plătitor vrăjit de filmele fraților Lumiere, ni se reactivează îngrijorarea în fața închiderii principalelor cinematografe din centrul capitalei. Legea privind interzicerea activităților în clădirile cu risc seismic a fost respectată, dar nu există, deocamdată o strategie la nivel guvernamental pentru reabilitarea sălilor unde publicul se întâlnea cu filmul românesc și european."
Dosarul numărului 5, "Remember 2015"analizează, confrutând părerile mai multor critici, rezultatele anului cinematografic trecut, unul pozitiv după majoritatea intervențiilor unor specialiști din generații diferite (Ioan-Pavel Azap, Irina Budeanu, Călin Căliman, Dana Duma, Mihai Fulger, Marilena Ilieșiu, Angelo Mitchievici, Doru Pop, Cristian Tudor Popescu, Irina Trocan). Numărul 5/2025 este unul bilingv și include o consistentă secțiune "The English Version", propunând varianta engleză a unor interviuri (deja publicate anterior) cu personalități ale cinematografului internațional care ne-au vizitat țara, regizori (Jiri Menzel, Paul Schrader, Terry Gilliam) sau critici (Michel Ciment, Klaus Eder, Jean Philippe Tessé).
Sub titlul De la comisarul Moldovan la agentul 007 și invers, Angelo Mitchievici dedică rubrica "Reflecții critice" filmului polițist românesc, iar la rubrica "Sala de cinema" Luminița Comșa analizează efectele atacurilor teroriste de la Paris , dar și ale închiderii sălilor de cinema din centrul Capitalei. Numărul include un amplu interviu cu actorul Alexandru Papadopol. Nu lipsesc rubricile "Cronica filmului", "Cartea de film"și "Panoramic".


Comunicat UCIN - 25 noiembrie 2015

In conformitate cu prevederile Legii nr. 282/2015, publicată in Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie 2015, de completare și modificare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, cinematograful STUDIO este obligat să iși suspende activitatea până la terminarea lucrarilor privind reducerea riscului seismic.

Instituția noastră va depune absolut toate eforturile necesare pentru rezolvarea de urgență a actualei situații , la autoritățile competente.

Ne cerem scuze fidelilor noștri spectatori pentru inconveniența creată.


Comunicatul de presă integralA aparut Revista "FILM" nr 4/2015

- Principalul dosar al numărului , "Femei-cineast, femei-personaj" este dedicat prezenței femeilor în industria noastră de film și reprezentării acestora în peliculele românești. Articolele incluse în grupaj examinează, din perspective diferite, reușitele și nereușitele filmului românesc în portretizarea femeii și abordarea problematicii feminine, precum și șansele femeilor de afirmare în profesiunile cinematografice.

- Nu întâmplător protagonista rubricii Prim-plan este Maia Morgenstern, un model de reușită în filmul și teatrul din România, validat de recunoaștere internațională. Celălalt amplu interviu al numărului îl are drept interlocutor pe Dan Nuțu, celebrul actor român invitat cu ocazia împlinirii a 10 ani de la crearea, la inițiativa sa, a workshopului de film documentar Aristoteles.

- Numărul dedică un text consistent abordărilor unui popular gen cinematografic, thrillerul, semnat de Cristian Tudor Popescu: "Cine a ucis thrillerul românesc?"..

- Rubrica Festivaluri este deosebit de densă, cuprinzând articole despre competiții internaționale din străinătate (Toronto, Valladolid, Sarajevo, Gdynia, Pordenone) și din România (Anim`est, Mediaș, Anonimul). Patru pagini ale revistei sunt dedicate evenimentului de mare ecou cinefil inițiat de Cristian Mungiu, "Les films de Cannes a Bucarest".

- La rubrica Interferențe Anca Ioniță analizează noul spectacol al lui Andrei șerban marcat de influențe cinematografice.

- Nu lipsesc rubricile Cronica filmului, Sala de cinema și Cartea de film.

- În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieșiu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Doru Pop , Cristian Tudor Popescu, Cristina Corciovescu, Călin Căliman, Titus Vîjeu, Călin Stănculescu, Andra Petrescu, Irina Trocan, Anca Ioniță, Tereza Barta, Dinu-Ioan Nicula, Luminița Comșa, Andreea Mihalcea, Iulia Voicu.

- Revista se gasește la caseria cinematografului "Studio", rețeaua de distribuție Inmedio si librariile Carturești.


Stelele Filmului Cântă - Magazinul Muzica 23 noiembrie 2015, orele 14.00

Uniunea Cineaștilor din România și Margareta Pâslaru vă invită la lansarea albumului STELELE FILMULUI CÂNTĂ , luni 23 noiembrie a.c., orele 14.00 la Magazinul Muzica.

CD-ul cuprinde melodii interpretate pro bono de: Maia Morgenstern, Stefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Margareta Pâslaru, Stefan Bănică jr., Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biri , Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu și Grupul SOUND. Inregistrările și masterizarea au avut loc in Studioul Jolt și Andrei Kerestely; orchestrații de George Popa, Călin Grigoriu și Andrei Kerestely.

Acest CD de autor este un proiect al Uniunii Cineaștilor din România in beneficiul cineaștilor.

Vă așteptăm cu plăcere


A aparut Revista "FILM" nr 3/2015

- Din sumar:

- Principalul dosar al numarului , "Cât cinema e în seriale?" încearca sa analizeze evolutia serialului de televiziune românesc, starea sa actuala, relatia lui cu societatea si încercarile de inovare narativa si formala. Pornind de la ceea ce s-a vazut și se vede la noi în materie de serial și ajungând la ceea ce produc televiziunile noastre, sunt semnalate reușitele majore si se cauta explicații pentru calitatea și popularitatea lor.

- Interviurile numarului au ca protagoniști nume de referința implicate în producția româneasca de serial: actorii Marcel Iureș (În deriva ) și Doru Ana(Umbre) și regizorul Adrian Sitaru(În deriva ). Convorbirile cu ei reveleaza aspecte putin cunoscute ale realizarii acestor productii și demoleaza prejudecațile ca serialul ar fi un gen sau un format minor.

- Numarul celebreaza aniversarea a 10 ani de la premiera filmului care a introdus în vocabularul criticii internationale conceptul de Nou cinema românesc, "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu.

- În alta sectiune sunt examinate încercarile de recuperare a experientei privitului filmelor în comun, în fata marelui ecran, gratie caravanelor cinematografice care în vara aceasta au transformat în cinema pietele centrale ale multor orase.

- Ca în fiecare numar, festivalurilor importante li se acorda o atentie speciala, de data aceasta beneficiarele fiind Festivalul de la Cannes, TIFF, Festivalurile internationale de la Erevan și Motovun si noul Maramureș International Film Festival.

- În acest numar semneaza: Dana Duma, Marilena Iliesiu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Doru Pop , Calin Caliman,Cristian Tudor Popescu, Andra Petrescu, Irina Trocan, Anca Ionita, Elena Dulgheru,Doru Pop, Ioan-Pavel Azap, Bogdan Hrib, Catalin Olaru, Dinu-Ioan Nicula, Calin Stanculescu, Luminita Comșa.

- Revista se gasește la caseria cinematografului "Studio", rețeaua de distribuție Inmedio si librariile Carturești.


A aparut Revista "FILM" nr 2/2015

- Din sumar:

- Rubrica Eveniment include comentarii despre galele Premiilor UCIN si Premiilor Gopo.

- Dosarul numarului, Westernul românesc,cel mai amplu din istoria revistei, încearca sa investigheze cât de veche este traditia aclimatizarii în filmele noastre a conventiilor genului "cel mai american", dar cu granite miscatoare care permit adaptari din Italia pâna în Japonia? Cât de bine se potrivesc westernului românesc definitiile si clasificarile celor mai autorizati istorici de cinema? Câta ideologie si cât escapism se afla în variantele românesti ale genului? Sunt întrebari la care încearca sa raspunda textele semnate de Mihai Fulger, Catalin Olaru,Marilena Iliesiu, Angelo Mitchievici, Doru Pop, Andra Petrescu.

- Numarul include trei interviuri: cu regizorul Corneliu Porumboiu, despre noua sa participare la Cannes, cu filmul Comoara, cu actrita Rodica Lazar, despre numeroasele roluri din filme recente (Carmen, Ramona, Live), si cu Michal Oleszczyk, critic de film polonez si directorul Festivalului de la Gdynia, care face remarci interesante privind evolutia post-revolutionara a cinemaului românesc.

- Rubrica Festivaluri radiografiaza competitii internationale din Romînia si din strainatate: Berlin,Rotterdam, Bari, Next,Cinepolitica,One World Romania, Bucharest International Film Festival.

- Nu lipsesc rubricile : Cronica filmului,dedicata celor mai recente premiere românesti,Sala de cinema,Cartea de film, Selectie DVD

- În acest numar semneaza: Dana Duma, Mihai Fulger, Marilena Iliesiu, Cristian Tudor Popescu, Angelo Mitchievici, Calin Caliman, DoruPop, Ioan-Pavel Azap,Titus Vîjeu, Catalin Olaru, Irina Budeanu, Luminita Comsa,Irina Trocan, Andra Petrescu, Dinu-Ioan Nicula, Andrei Tendrea, Alina Calota, Mihai Kolcsar, Theodora Petrescu


BEATRIZ'S WAR - Cinema Studio, 26 mai 2015, orele18.30

Uniunea Cineastilor are placerea sa va invite la vizionarea filmului "Beatriz's War" în prezenta directorului de imagine Valeriu Câmpan (marti 26 mai, orele 18.30, cinema Studio). Dupa proiectia filmului urmeaza Q & A cu dl. Valeriu Câmpan.
"A Guerra da Beatriz" este primul film de lung metraj produs în Timorul de Est, unul dintre celemai tinere state independente de pe glob. Este de fapt o co-productie australiano-timoreza - scenaristul, producatorul si directorul de imagine fiind australieni, iar regizoarea, actorii si membrii echipei, est-timorezi.Filmul povesteste istoria nasterii unei natiuni, din perspectiva protagonistei, Beatriz, si a familiei sale."A Guerra da Beatriz" este si un poem despre renasterea din cenusa disperarii, un elogiu adus femeilor, în tacerea carora se tese zilnic rezistenta, supravietuirea si speranta.PREMII:GOLDEN PEACOCK (BEST FILM), 44th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL OF INDIAAustralian Cinematographers Society Awards: Gold Award (Cinema features) AustralianCinematographers Society Awards: Judges' Choice AwardÎN COMPETITIE: Adelaide International Film FestivalByron Bay International Film FestivalFestroia International Film Festival, PortugalAsia Pacific Film AwardsSELECTIA OFICIALA: Big Picture Film Festival, Seoul Art Film FestivalGala Premiilor Nationale UCIN pe anul 2014 - Cinema Studio, 6 mai 2015

Marele Premiu si Trofeul Uniunii Cineastilor din Romania: "Closer to the Moon", regia Nae Caranfil


Comunicat de Presa, Gala Premiilor Nationale UCIN, 6 Mai 2015

Uniunea Cineaștilor din România organizează în data de 6 mai 2015, la Cinema Studio, orele 18.00, Gala Premiilor Naționale UCIN, în cadrul căreia se vor acorda premiile pentru producțiile cinematografice ale anului 2014.
În deschiderea evenimentului va avea loc vernisajul expoziției de grafică și scenografie a domnului Daniel Răduță.
În holul cinematografului Studio va fi deschis pentru prima oară standul EdituriiUCIN, unde se vor lansa volumele:
- școala de montaj a filmului românesc, autoare Cristina Ionescu și Silvia Cusursuz;
- Generației sentimentale a sunetului filmului românesc….o reverență. Andrei Pap, autor-coordonator Horea Murgu;
- Un clovn pentru eternitate, autor Valentin Teodosiu.
Vor mai fi prezentate în cadrul standului lucrările:
1. 7+1 povești despre film, autor Marius șoptereanu;
2. Albumul Maria Ploae;
3. Volumele de Studii ale scenaristului Dumitru Carabăț (editate în limba engleză).
Tot aici, cinefilii vor putea găsi și ultimul număr al revistei FILM.
La realizarea evenimentului își vor da concursul artiști de prestigiu precum Margareta Pâslaru, Liliana Iorgulescu, Nicu Alifantis și Vasile Muraru.
Prezentatorii Galei vor fi actorii: Andreea Vasile și Andi Vasluianu.
Conferința de presă dedicată acestui eveniment va avea loc în data de 5 mai a.c., orele 11.00, la sediul Uniunii Cineaștilor.


Comunicat de Presa, Gala Premiilor Nationale UCIN 03 Aprilie 2015

Realizatorii Galei Nationale UCIN, va informeaza ca la incheierea perioadei de inscriere, in concurs si-au anuntat participarea un numar de 64 de productii cinematografice, dintre care:
-21 filme de fictiune de lung-metraj
-34 filme documentare
-6 filme de fictiune de scurt-metraj
-3 filme de animatie.
Aceste productii cinematografice au fost supuse unei atente analize estetice si profesionale de catre juriul Galei, format din prestigioase personalitati ale vietii culturale si academice romanesti si anume:
Presedintele Juriului
Cristian Tudor Popescu
- profesor asociat la UNATC, filmolog si jurnalist.
Membrii Juriului:
critic de teatru, Marina Constantinescu - directorul Festivalului National de Teatru si realizator de televiziune,
Margareta Paslaru - actrita,
Ana Ularu - actrita,
profesor universitar, doctor Petru Lucaci - artist plastic, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania,
profesor universitar, doctor Laurentiu Damian - regizor, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania,
profesor universitar, doctor Titus Vajeu - critic si istoric de film,
Alexandru Sterian - director de imagine, presedinte al "Romanian Society of Cinematographers"
scenograf Mihai Ionescu - secretar al Asociatiei Cineastilor Scenografi din cadrul UCIN.
In viitorul comunicat, vom fi in masura sa va anuntam lista premiilor si a nominalizarilor facute, pe baza carora juriul, va acorda distinctiile nationale ale Uniunii Cineastilor, pentru productiile cinematografice ale anului 2014.


Festivalul si Cenaclul Ecranizarilor Literare

Invitatie la sedinta cenaclului de ecranizari din 19 MARTIE 2015

Va invitam joi 19 martie la orele 11 în sala mica de proiectii a Uniunii Cineastilor din România (Cinematograful Studio-bd. Magheru sau intrarea din str. Mendeleev 28-30), la noua întrunire a cenaclului.
Se va continua discutarea sinopsisurilor din website-urile de Forum -Atelier ce se pot accesa la adresa:
http://screenplayfestivalro.falezedepiatra.net /forum-atelier sau prin linkurile generale din portalul www.cartesiarte.ro , John Gostin si Elena Badic-Mircea raportând despre etapele în care se afla cele discutate .
Nicolae Iliescu va prezenta noi sugestii privind proze demne de ecranizat, Denis Dinulescu va prezenta subiecte extrase din propriile sale carti.
Marina Roman si Ion Bucheru vor înfatisa demersurile privind obtinerea drepturilor de difuzare necomerciala a cât mai multor ecranizari, iar Vasile Neagoe cele privind conditiile sponsorizarilor pe anul în curs.
În partea a doua a sedintei va fi proiectata pe ecran forma definitivata a site-urilor internet pe care se desfasoara concomitent, în mediul virtual, lucrarile cenaclului nostru. Pentru a va face o idee, puteti accesa înca dinainte, intrând pe portalul nostru www.cartesiarte.ro si dând click pe sigla "CINELITERATURA" din centrul paginii principale. De aici, va amintim ca, butonând, se pot accesa, celelate componente virtuale ale recentei constructii internet pe care am realizat-o: PAGINA PRINCIPALA "CINELITERATURA"; FORUMUL-ATELIER; SALA DE CLUB-CINEMA; PAGINA FACEBOOK a Festivalului, Pagina TWITTER a Festivalului, Pagina GOOGLE + a Festivalului si Pagina PINTEREST a Festivalului.


A aparut Revista "FILM" nr 1/2015

-Noul număr al revistei "Film"conține două dosare tematice. Primul, Remember 2014, își propune o cartografiere cât mai obiectivă a profilului anului cinematografic recent încheiat. Opt critici se angajează în această analiză răspunzând la întrebările:"Cum apreciați anul cinematografic 2014 și starea industriei noastre de film? Ce așteptări aveți pentru 2015?"

-Dosarul Omul cu aparatul de filmat se dedică figurii directorului de imagine și contribuției sale importante la calitatea cinematografului românesc. Materialele incluse încearcă să marcheze traseul generațiilor și dialogul dintre ele, să identifice o tradiție românească în imaginea de cinema, semnalând modificările și provocările apărute prin interventia digitalului.

-La rubrica Reflecții critice contribuie doi autori: Angelo Mitchievici cu eseul Burghezia și cinematograful și Cătălin Olaru cu Repere ale Revoluției în cinematograful românesc. Semnată de Cristian Tudor Popescu, noua rubrică Tendințe este dedicată marelui succes internațional al anului ntrecut, Boyhood de Richard Linklater.

-Interviurile numărului au drept protagoniști două nume de prim-plan ale cinematografului nostru : Ada Condeescu, prezentă în distribuția producției internaționale Love Island ( semnată de Jasmila Zbanic) , actriță pe care o vom vedea în 2015 în noul film al lui Cătălin Mitulescu, și Andi Vasluianu, unul dintre cei mai distribuiți actori români. La rubrica Profil este portretizat unul dintre cei mai promițători actori nou-veniți în cinematograful nostru, Emilian Oprea, revelația filmului De ce eu? de Tudor Giurgiu.

- Secțiunea dedicată festivalurilor cuprinde articole dedicate competițiilor internaționale de la Salonic, Cottbus, Amsterdam, festivalurilor Cinemaiubit, BIEFF și Galei Premiilor LUX ale Parlamentului European.Cei interesați de evaluarea noilor producții românești nu trebuie să rateze rubrica Cronica filmului, din care nu lipsesc cele două filme românești selectate la Berlin, Aferim! de Radu Jude și De ce eu? de Tudor Giurgiu.

-Semnatarii articolelor din acest număr sunt: Dana Duma, Cristina Corciovescu, Mihai Fulger, Marilena Ilieșiu, Anca Ioniță , C.T.Popescu, Angelo Mitchievici, Călin Căliman, Magda Mihăilescu,Radu Nicoară,Irina Budeanu, Cătălin Olaru, Titus Vîjeu, Luminița Comșa, Ioan-Pavel Azap, Irina Trocan, Alina Calotă, Bianca-Olivia Niță.


Premiile UCIN pe anul 2014 Cinema Studio - mai 2015

Uniunea Cineastilor va acorda premiile sale anuale la inceputul lunii mai 2015. Juriul, unic pentru filmele de lung și scurt metraj, va fi format din șapte personalitățiale lumii culturale românești.

Pentru jurizare se pot înscrie filme de lung metraj: ficțiune și documentar,scurt/mediu metraje ficțiune, scurt metraj documentar, filme de animație, inclusiv coproducții realizate cu fonduri majoritar românești. Filmele trebuie să fi avut premiera în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2014. Menționăm că un autor poate fi înscris cu o singură producție.

Înscrierile pentru ediția din acest an a Premiilor UCIN se fac in perioada 9 - 27 februarie 2015.

Atașat se află formularul de înscriere pe care vă rugăm să il completati îl depuneți, impreună cu filmul, la sediul UCIN.

Pentru vizionările juriului vă rugăm să ne trimiteți 2 exemplare DVD. De asemenea, solicitam și câte un demo al filmului sau un set de imagini reprezentative.

Descarca formularul
Asociatia criticilor si filmologilor din cadrul UCIN si-a acordat, premiile pe anul 2014.

Au fost acordate următoarele premii:

  • "Premiul Ion Cantacuzino" pentru publicistica cinematografica echipei site-ului www.AaRC.ro pentru complexa oglindire a artei si industriei filmului în România
  • Premiul George Littera domnului Doru POP pentru volumul "Romanian New Wave Cinema: An Introduction"
  • Diploma pentru cel mai bun film al anului domnului Nae Caranfil pentru filmul "Closer to the Moon"


www.ucin.ro