A aparut Revista "FILM" nr 4/2014

-Numărul 4 / 2014 al revistei "FILM", editată de Uniunea Cineaștilor,conține două consistente dosare tematice.

-Primul , Go West! Drumul speranței este dedicat filmelor despre obsesia emigrării în Occident, înainte și după căderea comunismului, Vestul fiind văzut ca teritoriu mitizat, garanția pentru "o viață mai bună", pentru unii însemnând mai prosperă, pentru alții mai liberă.

-Celălat dosar tematic al numărului , Starea scurtmetrajului semnalează schimbări în această zonă a cinemaului românesc unde, până nu de mult, filmele „erau ușor de recunoscut după numitorul comun al realismului”. Rigoarea realistă nu mai este dominanta scurtmetrajelor realizate recent în România și se afirmă, din ce în ce mai mult, încercări de film de gen cu rezultate foarte populare mai ales în domeniul comediei.

-Interviurile numărului au drept protagoniști două nume de prim-plan ale cinematografului nostru : Florin Piersic Jr., care a surprins cu rolul de compoziție din Quod erat demonstrandum, și Anamaria Marinca, recent văzută în premiera americană Fury de David Ayer jucînd alături de mari vedete precum Brad Pitt.

-În rubrica Platou Mihai Fulger scrie despre noul film al lui Cătălin Mitulescu (cu titlul de lucru Rumeno ),un nou love story cu Ada Condeescu și Alexandru Potocean.

-Secțiunea dedicată festivalurilor cuprinde articole dedicate festivalurilor internaționale de la Veneția, Toronto, Valladolid, Antalya, Motovun și festivalurilor naționale Anim`est, MECEFF, Divan-Cetate și Docuart.

-Numărul mai cuprinde un Profil al actriței Tania Popa, rubricile Cronica filmului, , Sala de cinema, Cartea de Film și DVD.

-Semnatarii articolelor din acest număr sunt: Dana Duma, Cristina Corciovescu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Călin Căliman, C.T.Popescu,Tereza Barta,Irina Budeanu, Cătălin Olaru, Titus Vîjeu, Cristian Tudor Popescu, Marilena Ilieșiu, Anca Ioniță,Luminița Comșa, Ioan-Pavel Azap, Irina Trocan,Sabina Balan, Alina Calotă.


A aparut Revista "FILM" nr 3/2014

Din sumar:

- Dosarul"Românii vazuti de altii: între portret si stereotip" este dedicat acelor filme straine care reprezinta românii. De la imaginea ironico-stereotipica, minata de prejudecati de tot felul, pâna la privirea empatica, aceste pelicule propun o bogata galerie portretistica revazuta în paginile grupajului.

- Dosarul "Independentii" propune o privire asupra acelor filme realizate fara suport finaciar din partea CNC.În ciuda statutului industrial incert, unele dintre acestea ne rezerva placeri estetice.

-Interviuri cu actrita Ioana Flora, regizorul Alexa Visarion si criticul Klaus Eder, Secretar general al FIPRESCI

- Profilul actorului Vlad Ivanov

- Festivaluri: TIFF, Festivalul International al Filmului de Animatie de la Annecy, Festivalul de la Ankara, Festivalul de la Instanbul, Gala filmului georgian

- Rubricile "Reflectii critice", "Cronica filmului", "Sala de cinema", "Interferente", "Redescoperiri","Cinefilia"

- În acest numar semneaza : Dana Duma, Christina Stojanova, Anca Ionita, Cristian Tudor Popescu, Marilena Iliesiu, Calin Caliman, Marian Tutui, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici,B.T.Rîpeanu, Elena Dulgheru, Ioan-Pavel Azap, Titus Vîjeu, Luminita Comsa, Sabina Balan, Catalin Olaru, Daniel Todoran-Rares


A aparut Revista "FILM" nr 2/2014

Din sumar:

- Evenimente: Premiile UCIN, Premiile Gopo

- Interviuri cu: regizorul american Paul Schrader, criticul francez Michel Ciment, redactor sef al revistei "Positif", actrita Cosmina Stratan, premiată la Cannes

- Dosar "Cinema fără frontiere", dedicat productiilor internationale ale cinemaului românesc (filme cu actori sau regizori străini)

- Dosar "Starea documentarului": despre formele, tendintele, circulatia si impactul documentarelor românesti

- Festivaluri: Berlin, Montreal, Bari, Next,Cinepolitica, One World Romania


Rubricile : "Cronica filmului", "Pe ecrane", "Reflectii critice", "Sala de cinema", "Cartea de film", "Profil"


În acest număr semnează: Dana Duma, Mihai Fulger, Marilena Iliesiu, Cristian Tudor Popescu, Angelo Mitchievici, Laurentiu Damian, Călin Căliman, Anca Ionită, Titus Vîjeu, Cătălin Olaru, Irina Trocan, Călin Stănculescu


Gala Premiilor Uniunii Cineastilor din Romania - 5 mai 2014

Uniunea Cineastilor din România va acorda premiile sale anuale, luni 5 mai, ora 18.00, la Cinema Studio, in cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineastilor. Acest eveniment reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice si de televiziune ale anului 2013. Premiera celor 73 de productii înscrise în concurs a avut loc în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013.
Juriul, alcătuit din personalităti ale culturii române, va stabili nominalizările si câstigătorii pentru fiecare categorie de premii.
Din juriu fac parte: Acad. Răzvan Theodorescu (Presedinte), Șerban Marinescu, Cristian Tudor Popescu, Doru Mitran, Irina Gărdescu, Mihai Șurubaru, Ioana Corciova, Silvia Cusursuz, Călin Stănculescu, Ștefan Velniciuc, Cornelia Tăutu.
Premiile Asociatiei Criticilor si filmologilor vor fi acordate având ca invitat special pe domnul Klaus Eder, secretar general al Federatiei Internationale a Presei Cinematografice (FIPRESCI).
Premiul Academic va fi acordat de către Presedintele Uniunii, dl prof. univ dr. Laurentiu Damian.
La Galeriile UCIN din incinta cinematografului Studio va putea fi vizionată o expozitie retrospectivă de scenografie de film.
Invitatii la Gală vor avea parte de două momente unice: Recitalul corului Madrigal sub bagheta dirijorului Voicu Popescu si eseul vizual "Chipul" - coregrafie si interpretare Liliana Iorgulescu. Gala Premiilor Uniunii Cineastilor este un eveniment organizat de Uniunea Cineastilor, care are loc anual în luna mai.
Parteneri: ANUC, CNC, UARF, DACIN- SARA.
Parteneri media: CinemaRx, Ziarul Metropolis, Cinefan, ViitorulRomaniei, RoEvents, nvdm.ro, GetLokal, Urban Things, All About Romanian Cinema, Orasulm.eu, Prosistem 94, Megavox


Revista FILM nr 1/2014

- Dosarul "Filmul in fata oglinzii" este dedicat filmelor autoreflexive, care patrund in culisele filmului, devoaleaza detalii despre cinema ca spectacol si ca instrument de manipulare
- Interviuri cu regizorul britanic Terry Gilliam, actrita Ana Ularu si Jean Philippe Tesse, redactor sef adjunct al revistei "Cahiers du cinema"
- "Dublul feminin:dansul identitătii" analizează prezenta pe ecran a unor cupluri feminine cu tendinte homoerotice, de la "Persona" , la "După dealuri" si "Adele: capitolele 1 si 2"
- Rubricile "Cronica filmului", "Sala de cinema", "Cinefilia,"Interferente","Panoramic","Cartea de film"
- Cronici de festival: Valladolid , Cinemaiubit, Gijon , BIEFF, Festivalul filmului românesc de la New York
- Semnează: Dana Duma,Mihai Fulger, Anca Ionită, Călin Căliman,Marilena Iliesiu, C.T.Popescu, Christina Stojanova, Bogdan Hrib,Angelo Mitchievici,Titus Vîjeu, Călin Stănculescu, Cătălin Olaru


SELECTIA PREMIILOR GOPO. UN COMENTARIU

Uniunea Cineastilor din România îsi va desemna câstigătorii la sfârsitul lunii aprilie. Luna martie este luna în care breasla cineastilor români este chemată să acorde premiile GOPO pentru cele mai bune productii adică să voteze ce i se oferă, adică ce oferă un juriu inventat în care fiecare membru are un mandat clar (nu stiu din partea cui!) pentru cine să se lupte. Nominalizările reprezintă partea ocultă a acestui festival în care breasla stă la mese, înghesuită de tot felul de staruri proteviste venite să-si etaleze creatiile vestimentare si este fericită că a votat online tot felul de nominalizări care reprezintă tot felul de interese...

citeste tot comentariul


Gala Premiilor UCIN, aprilie - mai 2014

Uniunea Cineastilor organizează în intervalul aprilie - mai 2014 Gala Premiilor UCIN. Cu această ocazie se vor acorda, ca în fiecare an, premiile Uniunii pentru anul anterior, eveniment ce reprezintă aprecierea breslei cinematografice românesti pentru actul cinematografic. Se pot înscrie filme de fictiune, documentare, de animatie si experimentale, inclusiv coproductii realizate cu fonduri românesti în procent de peste 50%. Filmele trebuie să fi avut premiera în intervalul 1 ian. – 31 dec. 2013. Mentionăm că un autor poate fi înscris cu o singură productie. Juriul, unic pentru filmele de lung si scurt metraj, va fi format din nouă personalităti ale cinematografiei române. Inscrierile pentru filmele prezentate in premiera in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013 si pentru cartile de film aparute in anul 2013, se fac in perioada 24 februarie - 15 martie 2014. In acest sens, vă rugăm să completati formularul alăturat cu datele filmului.

Fisa de inscriere


"Madrigal în constelatia UNESCO"

Filmul documentar de lung metraj "Madrigal în constelatia UNESCO", realizat de regizorul Laurentiu Damian, va avea premiera la TVR 2 în data de 26 februarie a.c., orele 20.00

Citeste mai mult

Interviu Laurentiu Damian


Festivalul International de Film de Artă de la Montreal (FIFA)

Filmul documentar de arta "Inima mea de lut... ", realizat de regizorul Laurentiu Damian, a fost selectionat in competitie la Festivalul International de Film de Artă de la Montreal, ce va avea loc in luna martie 2014

Site oficial


Noul proiect de Statut al Uniunii Cineastilor din Romania

Stimati colegi,

Vă supunem atentiei noul proiect de Statut elaborat de o echipă de cineasti si care este în concordantă cu Statutele Uniunilor de creatori din cadrul ANUC.

Validarea acestui Statut este extrem de importantă si de aceea s-a hotărât convocarea Adunării generale în data de 14 octombrie a.c., orele 10.00.

Presedinte,

Prof.univ.dr. Laurentiu Damian

citeste "Noul PROIECT de Statut"

citeste "Criterii admitere UCIN"

citeste "Cod CAEN"
Asociatia criticilor si filmologilor din cadrul UCIN si-a acordat, premiile pe anul 2013.

Au fost acordate următoarele premii:

  • "Premiul Ion Cantacuzino" pentru publicistică cinematografică pentru articolele publicate în presa scrisă si online i s-a acordat Irinei Trocan;
  • Premiul George Littera pentru volumul "Contemporary Romanian Cinema. The History of an Unexpected Miracle" de Dominique Nasta;
  • Mentiune Specială pentru video-book-ul "Limbajul imaginii filmate" Marinei Roman si lui Ion Bucheru.
  • s-au acordat diplome regizorului Cătălin Peter Netzer pentru Cel mai bun film al anului "Pozitia copilului", precum si pentru Cel mai bun regizor, pentru acelasi film.
  • Premiul pentru cea mai bună actrită, pentru rolul din "Pozitia copilului", i s-a acordat Luminitei Gheorghiu
  • Premiul pentru cel mai bun actor lui Victor Rebengiuc pentru rolul din "Câinele japonez".


www.ucin.ro