Luni 4 noiembrie orele 11.00, Adunarea Generală UCIN

Luni 4 noiembrie orele 11.00, se convoacă Adunarea Generală UCIN pentru semnarea Proiectului de Statut și continuarea aniversării a 50 de ani ACIN-UCIN (sala Cinematografului Studio).


Uniunea Cineastilor din Romania - 50 de ani!

În data de 28 octombrie 2013, la Ateneul Român, s-a desfașurat festivitatea de premiere a unora dintre cei mai importanți cineaști români. Invitații au vizionat fragmente din câteva filme de referință ale anului 1963, anul înființării Asociației Cineaștilor din România, un documentar realizat de Vlad Leu, care urmărește traseul Uniunii Cineaștilor din România și au luat parte la concertul susținut de tânărul pianist Andrei Licaret, distins cu numeroase premii internaționale și celebra formație Violoncellisomo, condusă de reputatul profesor Marin Cazacu.

Lista trofee-distinctii

Galerie photo


Noul proiect de Statut al Uniunii Cineastilor din Romania

Stimați colegi,

Vă supunem atenției noul proiect de Statut elaborat de o echipă de cineaști și care este în concordanță cu Statutele Uniunilor de creatori din cadrul ANUC.

Validarea acestui Statut este extrem de importantă și de aceea s-a hotărât convocarea Adunării generale în data de 14 octombrie a.c., orele 10.00.

Președinte,

Prof.univ.dr. Laurențiu Damian

citeste "Noul PROIECT de Statut"

citeste "Criterii admitere UCIN"

citeste "Cod CAEN"


Un nou premiu obtinut de filmul "CRULIC - DRUMUL SPRE DINCOLO"

Cinema Studio

Filmul "Crulic - drumul spre dincolo" de Anca Damian a primit Premiul pentru cel mai bun lung metraj la "China International Animation and Digital Arts Festival (CICDAF)" . Acesta este al 29-lea premiu international pentru acest film, care a primit si Premiul UCIN pentru cel mai bun film in 2011. Realizatoarea a fost prezenta la Festivalul de la Changzhou la invitatia organizatorilor. Deplasarea a avut loc si cu sprijinul UCIN.


Seara omagiala ION POPESCU GOPO

In seara zilei de joi 23 mai 2013, Uniunea Cineaștilor din România a evocat memoria maestrului Ion Popescu Gopo, care ar fi împlinit 90 de ani, primul cineast român câștigător al unui Premiu "Palme d` Or" cu filmul său "Scurtă istorie", la Festivalul de la Cannes in anul 1957. In fața colegilor și invitaților au fost prezentate câteva din filmele sale de animație și un ultim interviu al vechiului și constantului colaborator Dumitru Capoianu, despre creația lui Gopo, realizat de Călin Diaconu - general manager Springer & Jacoby.
Colaboratorilor apropiați ai lui Ion Popescu Gopo, care l-au însoțit de-a lungul anilor pe platourile de filmare, Roland Pupăză, Mihai șurubaru, Pierette Atanasiu, Olga Nițu , Vasile Neagoe li s-a înmânat câte un Trofeu "GOPO", în semn de recunoștință pentru atașamentul față de maestrul lor.
La rândul ei, Uniunea Cineaștilor a primit un astfel de Trofeu "GOPO", din partea lui Tudor Giurgiu, inițiatorul Premiilor anuale "Gopo".
Manifestarea a fost însoțită de o expoziție cu lucrări și materiale grafice din filmele lui Ion Popescu Gopo și, au fost expuse, pentru prima dată la sediul Uniunii, trofeele majore ale maestrului, printre care și Premiul Palme d’Or obținut la Cannes.
In cadrul aceluiași eveniment au mai fost acordate și următoarele premii oferite de Președintele UCIN, dl. Laurențiu Damian:

  • Premiul ACADEMIC și Trofeul Uniunii Cineaștilor - scriitorului, cineastului, ziaristului Cristian Tudor Popescu pentru volumul său "Filmul surd în România mută".
  • Premiul pentru sound design, dlui Tudor Petre pentru filmul "Undeva la Palilula"


Premiile Asociației Criticilor de Film

Asociația Criticilor de Film din cadrul UCIN și-a acordat, premiile pe anul 2012. Inițiate în 2001, aceste premii au ca obiectiv evidențierea realizărilor marcante din domeniul publicisticii cinematografice și al cărții de film, precum și a filmelor relevante distribuite pe ecranele românești. Au fost acordate următoarele premii:

Lista premiilor pe anul 2012www.ucin.ro